Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin, kişilik, tutum ve muhakeme gibi özelliklerinin bilgisayar destekli testler ile ölçümlendiği bir değenlendirme sistemidir.
Can ve mal kayıplarını minimize etmekteki en etkin çözüm olan psikoteknik değerlendirme süreci, bir başka deyişle “sürücünün check-up”ı olarak adlandırılmaktadır.
08.01.2018 tarih / 30295 sayısı Resmi Gazete’de yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 34/e maddesine göre, ticari amaçla insan ve emtia(eşya) taşımacılığı için motorlu taşıtı karayolunda süren sürücüler, şoförlük mesleği bakımından “psikoteknik” açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5(beş) yılda bir almaları şarttır.
Ayrıca, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu kapsamında belirlenmiş kural ihlalleri sonucu sürücünün ehliyeti alı konulmuş ise, Ehliyetini Emniyet teşkilatından geri alabilmesi için psikoteknik almak zorundadırlar.
Teste girmek için merkeze gitmek zorundasınız, Gitmeden alınamaz, muhakkak testten geçmek gerekir, teste girmeden verilen raporlar sahte rapordur, bu raporu düzenleyen kişi de alan kişide TCK ya göre suçlu sayılmaktadır.
Psikoteknik test ve raporu 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında Karayolu Taşıma Yönetmeliği 34/e bendi gereğince almak zorundasınız.
Psikoteknik değerlendirme testi mevzuatlarda belirtildiği gibi en az 1 saat sürmektedir.
Psikoteknik test ve raporu sadece valilik ve il sağlık müdürlüklerinin ruhsat verdiği merkezlerde yapılabilir, şirket merkezinde – şirket depolarında – taksi duraklarında – ehliyet ve kimlik fotokopisiyle 3 resim verince size gönderilmez, bu şekilde verilen raporlar sahtedir ve sahtekarlar tarafından bu şekilde verilmektedir, testte girmeden uygulama yapılarak verilen raporlar sahtedir. Bu şekilde sadece paralarınız çalınmış ve kandırılmış olursunuz.
Sürücülere Psikoteknik test ve raporu, gerekli eğitim sertifikasına sahip psikologlar tarafından uygulanmak zorundadır. Psikolog olmayan kişi sürücüyü teste tabi tutamaz. Psikolog olmayan bir kişi tarafından teste tabi tutulan kişinin testi mevzuatlara aykırı düzenlenmiş olup, geçersiz sayılır.
Testten başarıyla geçen sürücü ve raporu psikiyatrist tarafından da değerlendirilerek nihai test raporu düzenlenir ve psikiyatrist tarafından onaylanır. İl Sağlık Müdürlüğü’nde onay ve kayıt altına alındıktan sonra rapor geçerlilik kazanır.
Psikoteknik raporunu, ticari amaçlı insan ve emtia taşıması yapan tüm sürücüler, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında her 5 yılda bir almak zorundadır.